ΣΧΕΣΕΙΣ

«Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας», στο Μέγαρο Μουσικής

«Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας», στο Μέγαρο Μουσικής
Μια διάλεξη της Joanna Bourke, καθηγήτριας στο Birkbeck College (μέλους της British Academy), την Παρασκευή 20 Iανουαρίου 2017
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017, ΑΝΝΙΩ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 «Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας»
Μία στις 5 γυναίκες κακοποιείται σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλει ποτέ την επίθεση στην αστυνομία. Τα θύματα πασχίζουν συνήθως να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν την οδύνη τους, ειδικά όταν ο βιασμός θεωρείται μια πράξη που ντροπιάζει όχι μόνο τα ίδια τα θύματα, αλλά επίσης την οικογένειά τους, ακόμα και την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Για τα θύματα, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σωματικές βλάβες (τραυματισμούς, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη), ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, σύνδρομο μετατραυματικού στρες), επιδείνωση της ποιότητας ζωής (σεξουαλική και κοινωνική δυσλειτουργία, κατάχρηση ουσιών, αλκοολισμό, αυτοτραυματισμό, αυτοκτονία).  
Κι όμως, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ελάχιστα για τα αίτια της σεξουαλικής βίας. Διερευνώντας τα δεδομένα διεθνώς, διαπιστώνουμε ότι τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας δεν είναι αναπόφευκτα και ότι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το γεωγραφικό και το ιστορικό πλαίσιο. Ο βιασμός δεν αποτελεί συνακόλουθο της ανδρικής βιολογίας, ούτε συνιστά εξελικτική κληρονομιά. Οι βιαστές μαθαίνουν να δρουν ως τέτοιοι εντός συγκεκριμένων ιστορικών κοινοτήτων. Γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια για τη μείωση της σεξουαλικής βίας απαιτεί την πολιτική και ιδεολογική συμβολή κάθε πολίτη του κόσμου. 

H Joanna Bourke…
… είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Μπέρκμπεκ και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.  Δώδεκα βιβλία της με θέμα τις πολεμικές συγκρούσεις της νεότερης εποχής, τη στρατιωτική ιατρική, ψυχολογία και ψυχιατρική, το συναίσθημα και τον βιασμό έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Από την εργογραφία της ξεχωρίζουν τα: An Intimate History of Killing (1999), Fear: A Cultural History (2005) και Rape: A History from the 1860s to the Present (2007). Το 2011 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της What it Means to be Human: Reflections from 1791 to the Present, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε το The Story of Pain: From Prayer to Painkillers and Wounding the World: How Military Violence and War-Play are Invading our Lives. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά, ρωσικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, τσεχικά και τουρκικά. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει  σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου το δοκίμιο Φόβος: Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και 20ού αιώνα (Αθήνα, εκδ. Σαββάλας, 2011). 

Info

Μέγαρο Μουσικής 
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

EΠIΛΟΓΕΣ DECOΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

PINTEREST